مقالات >> سلامت >> دانستنی های سلامت >>
- چرا دچار حساسیت (آلرژی) می شویم ؟
دانشمندان معتقدند که افراد تا حدودی آلرژی را از والدین خود به ارث می برند . در معرض مواد آلرژی زا قرار گرفتن بویژه زمانی که سیستم دفاعی و ایمنی بدن ضعیف شده است مانند دوره نقاهت پس از یک بیماری ، می تواند سبب افزایش آلرژی ها گردد . زمانی که هوا را استنشاق می کنید مواد آلرژی زا که بشکل ذرات بسیار ریز در هوا پراکنده هستند از طریق بینی ، دهان و شش ها وارد بدن شده و سبب ایجاد واکنش های آلرژیکی می شوند .
- چگونه دچار آلرژی می شویم ؟
هر چند ممکن است فردی آلرژی را از والدین خود به ارث برده باشد اما تا زمانی که در برابر مواد آلرژی زا قرار نگرفته باشد بدن وی از خود حساسیت نشان نمی دهد . ممکن است چندین سال طول بکشد تا این فرد نسبت به یک ماده آلرژی زا حساسیت پیدا کند مانند حساسیت در برابر حیوانات خانگی (پوست مرده و خشک و جدا شده از بدن این حیوانات سبب بروز آلرژی می شود) .
زمانی نسبت به آلرژی زا ها حساسیت پیدا می کنیم که :
- ژن ویژه آن را از والدین به ارث برده باشیم
- زمانی که بدن ما با یک یا چندین ماده آلرژی زا تماس پیدا کند .
- دائماً با مواد آلرژی زا سروکار داشته باشیم
مواد آلرژی زا در چه جاهایی وجود دارند ؟
آلرژی زا ها در همه جا هستند هم در بیرون از ساختمان و در هوای آزاد و هم در داخل ساختمان ! بعضی از این مواد آلرژی زا عبارتند از :
(Dustmites) - اینها موجودات بسیار ریزی هستند که در ذرات گرد و غبار پراکنده اند و با چشم دیده نمی شوند و ممکن است در رختخواب ، اثاثیه و یا فرش وجود داشته باشند .
(mold spores) - این موجودات نیز بیشتر دوست دارند در گوشه و کنار منزل شما در سوراخ ها و شکاف ها جایی که هوا گرم و مرطوب است رشد نمایند ؛ این موجودات توسط کپک ها تولید می شوند و صدها نوع کپک وجود دارد.
(pet- dander) - پوست شاخی شده که همان پوست مرده حیوانات دست آموز و خانگی می باشد و می تواند سبب آلرژی شود .
(pollen) - بعضی از گیاهان برای گرده افشانی دانه های بسیار ریز میکروسکوپی به نام گرده تولید می کنند که سبب آلرژی می شود .
علائم آلرژی
اولین قدم برای متوقف کردن آلرژی در هر فرد ، تشخیص درست نشانه های این بیماری است :
• بینی گرفته و عطسه کردن
• سرفه کردن
• در چشم ها ، بینی و گلو احساس خارش کردن
• تیرگی زیر چشم ها بر اثر فشار سینوس ها
• چشمانی اشک آلود ، قرمز و دارای خارش
اما برای تسکین دادن و کاهش علایم این بیماری باید از دو روش : پیشگیری و درمان استفاده کرد :
راههای پیشگیری از آلرژی - در بیرون از منزل :
همه ما با محیط بیرون از منزل سروکار داریم بنابراین سعی کنیم هنگامی که در بیرون هستیم این موارد را رعایت کنیم تا از مواد آلرژی زا در امان بمانیم .
• در ساعاتی که اوج گرده افشانی گیاهان می باشد از منزل بیرون نرویم ؛ در ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر
• با زدن ماسک به صورت از ورود گرده ها جلوگیری کنیم
• زمانی که با ماشین سفر می کنیم پنجره ماشین را بسته نگه داریم
• روزهایی که میزان رطوبت هوا زیاد می باشد و همچنین در روزهایی که باد شدید می وزد از منزل بیرون نرویم زیرا در این زمان میزان گرده های پراکنده در هوا به بیشترین حد خود می رسد
• پس از بازگشت به منزل حتماً حمام کنید تا گرده هایی را که بر روی پوست و موی شما وجود دارند از خود دور کرده باشید .
راههای پیشگیری از آلرژی - در منزل :
گرد گیری کردن
با گردگیری کردن سطوح و وسایل منزل و شستن ملحفه رختخواب بطور مرتب ، می توانیم تا حدودی میزان مواد آلرژی زا (Dustmites) را در منزل کنترل کنیم .
استفاده از جاروبرقی
بعضی اوقات تمیز کردن می تواند سبب ایجاد واکنش های آلرژیک شود زیرا گرد و غبار را در هوا پراکنده می کند ، بنابراین جاروبرقی زدن یک یا دو بار در هفته می تواند میزان مواد آلرژی زای پراکنده در هوا را تا حد زیادی کاهش دهد . هنگام گردگیری و جاروکشیدن ماسک بزنید و اگر امکان دارد پس از تمیز کردن منزل ، به مدت چند ساعت منزل را ترک کنید تا از مواد آلرژی زا که در فضای منزل پراکنده شده اند اجتناب کرده باشید ؛ از وجود فیلتر در داخل جاروبرقی اطمینان حاصل نمایید زیرا فیلتر سبب جذب بهتر گرد و غبار می گردد .
حیوانات خانگی
اگر شما دچار آلرژی هستید ، باید از حیوانات خانگی که دارای پر و مو هستند مانند : پرندگان ، سگ و گربه دوری کنید . بزاق دهان این حیوانات و پوست مرده آنها (pet dander) می تواند سبب واکنش های آلرژیک شود . حد اقل سعی کنید این حیوانات را در فضای بیرون از منزل خود نگه دارید .
از ورود گرده ها جلوگیری کنید
زمانی که پنجره های منزل را تمیز می کنید حتماً قشر نازکی از گرده ها را که بر روی چهارچوب پنجره قرار گرفته اند مشاهده کرده اید ، یک راه آسان برای جلوگیری از ورود گرده ها (pollen) به داخل منزل بستن در و پنجره ها می باشد . از فیلتر هوا استفاده کنید و هر چند وقت یکبار آنرا تمیز کنید ، دستگاه تهویه هوا را روشن کنید و گاه گاهی فیلتر آنرا عوض کنید .
اجتناب از (Mold spores)
این آلرژی زا ها در مکان های مرطوب رشد می کنند . اگر میزان رطوبت موجود در حمام و آشپزخانه را کاهش دهید در حقیقت میزان mold ها را کاهش داده اید . تمام سوراخ ها و درز و شکاف های موجود در منزل را بپوشانید و مکان هایی را که به نظر می رسد این موجودات در انجا رشد و نمو می کنند کاملاً تمیز کنید . از آن جایی که برخی گیاهان آپارتمانی دارای مواد آلرژی زا pollen-mold می باشند تعداد آنها را کم کنید . رطوبت زدایی کردن نیز می تواند میزان mold ها را کاهش دهد .
راههای پیشگیری از آلرژی - در سفر
اگر شما دچار آلرژی هستید ممکن است به هنگام سفر کردن هم دچار آلرژی شوید بهتر است قبل از رفتن به سفر ، نسبت به آب و هوای منطقه ای که سفر می کنید اطلاعاتی داشته باشید زیرا میزان مواد آلرژی زا در آب و هواهای مختلف ، متفاوت است .
زمانی که با ماشین ، اتوبوس و یا قطار مسافرت می کنید ممکن است آلرژی زاهایی از قبیل mold spores کپک ها و یا (Dust mites) موجودات بسیار ریز پراکنده در هوا و یا گرده ها (pollen) در شما ایجاد حساسیت کنند . قبل از اینکه سوار ماشین شوید دستگاه تهویه هوای ماشین را روشن نمایید و به هنگام سفر پنجره های ماشین را بسته نگاه دارید تا از ورود مواد آلرژی زا به داخل جلوگیری کنید . صبح خیلی زود و یا غروب حرکت کنید زیرا میزان آلرژی زا ها در هوا کمتر است .
- اگر با هواپیما سفر می کنید به یاد داشته باشید که خشکی هوا در هواپیما می تواند آلرژی شما را تشدید کند .
- اگر با کشتی سفر می کنید از آب و هوای مقصد خود مطلع شوید زیرا در مناطقی که آب و هوای گرم و مرطوب و قاره ای دارند میزان مواد آلرژی زا بسیار بیشتر می باشند و در آب و هوای سرد و مرطوب آلرژی زاهایی مانند (mold spores, Dust mites) بیشتر می باشند .
- زمانی که در هتل به سر می برید مواد آلرژی زا (mold spores, Dust mites) برای شما ایجاد مزاحمت می کنند و همان مواد آلرژی زایی که در منزل شما بودند در هتل نیز وجود دارند .
استفاده از داروها برای درمان آلرژی
اگر شما علائم آلرژی را در خود مشاهده می کنید ، به داروخانه محل خود سری بزنید و برای تسکین خود داروهایی را که نیاز به تجویز پزشک ندارد از داروخانه خریداری کنید ، دو نوع دارو برای درمان آلرژی وجود دارد که بدون نسخه دکتر هم داده می شود ، آنتی هیستامین ها و کونژستانت ها . امروزه داروهای ضد حساسیت با اثر گذاری 24 ساعته که ایجاد خواب الودگی نیز نمی کنند در داروخانه ها موجود است ، با پزشک داروخانه مشورت کرده و این داروها را خریداری نمایید .
آنتی هیستامسین ها :
آنتی هیستامین ها می توانند در متوقف کردن علائم آلرژی ها مانند (آبریزش بینی ، اشک چشم ، خارش و گرفتگی بینی ) به شما کمک کنند . آنتی هیستامین ها همانطور که از نامشان بر می آید ترشح هیستامین در بدن را که منجر به افزایش ترشحات بینی و چشم می گردد تقریباً متوقف می کنند . دو نوع آنتی هیستامین وجود دارد : یک نوع آن دارای ترکیبات خواب آور می باشد و نوع دیگر آن خواب اور نیست . آنتی هیستامین ها به شکل قرص ، کپسول و شربت در داروخانه ها وجود دارند .
نوع جدید آنتی هیستامین ها نوع غیر خواب آور آن می باشد که تا 24 ساعت می تواند علائم آلرژی را متوقف کند .
دکونژستانت ها :
این داروها سبب باز شدن بینی و تنفس بهتر می گردند . این داروها با کاهش دادن جریان خون به سمت (بینی ، چشم ها، و یا گوش ها ) سبب ترشحات کمتر در این قسمت ها می گردند . دکونژستانت ها به شکل قطره چشم و بینی و یا اسپری ، قرص یا شربت وجود دارند . از قطره های بینی فقط به مدت 3 روز استفاده کنید ، زیرا استفاده بیش از حد از آنها خود باعث بسته شدن بینی می شود .
آلرژی های فصلی
بهار
در فصل بهار و به هنگام جوانه زدن و شکوفه دادن درختان و گرده افشانی ، درختان مواد آلرژی زا را در هوا پراکنده و رها می کنند در این فصل از قرار گرفتن و استراحت کردن در زیر سایه درختانی مانند : درخت بلوط ، زبان گنجشک ، نارون ، زیتون ، سرو کوهی و شمشاد خوددداری نمایید .
تابستان
در تابستان زمانی که در علفزارهای سر سبز قدم می زنید مراقب باشید ! بیش از 100 نوع علف وجود دارد اما فقط تعداد محدودی از آنها گرده افشانی می کنند و باعث ایجاد آلرژی می گردند که می توان از میان آنها علف شیرین بهاری و علف باغی را نام برد . آب و هوای گرم در تابستان سبب رشد و نمو سریع تر گرده ها و کپک ها می گردد .
پاییز
اگر شما نسبت به علف های هرز آلرژی دارید مطمئناً فصل پاییز ، فصل خوبی برای شما نمی باشد . شب های خنک پاییزی که همراه با وزش نسیم و بادهای ملایم می باشد بهترین زمان برای بیلیون ها موجودات ریز به نام گرده می باشد که توسط باد در هوا پراکنده شده و از این سو به ان سو می روند . در و.اقع یک گیاه می تواند در روز میلیون ها دانه گرده تولید کرده و در هوا پراکنده سازد . خوشبختانه ، با سردتر شدن هوا و نزدیک شدن به فصل زمستان مواد آلرژی زایی که در بیرون از فضای منزل هستند قادر به ادامه فعالیت نمی باشند و یخ می زنند .
زمستان
وقتی که شما برای فرار از سرمای زمستان به فضای گرم داخل خانه پناه می برید ، ممکن است زمانی که احساس خارش در گلو می کنید و یا چشمانتان اشک آلود می شود احساس کنید که دچار سرما خوردگی و یا آنفلوآنزا شده اید در حالی که منشأ اصلی آبریزش بینی و چشمان اشک آلود شما همان مواد آلرژی زای درون منزل می باشند . در فصل زمستان افراد نسبت به آلرژی زاهای درون خانه مانند (Dust mites) موجودات بسیار ریز ، (mold spores) کپک ها ، (pet dabder)پوست مرده حیوانات خانگی حساسیت بیشتری پیدا می کنند .
www.allergyactionplan.com
مترجم:نوری فرد