مقالات >> سلامت >> دانستنی های سلامت >>
آیا می دانید نوشابه های انرژی زا خطرناکند!؟
از آن جایی که مصرف نوشابه های انرژی زا بویژه در میان نوجوانان وجوانان در حال افزایش می باشد، بهتر است از اثرات جانبی خطرناکی که این نوشیدنی های سرشار از کافئین دارند آشنا شوید. شواهد حاکی از آن است که مصرف بیش از اندازۀ این نوشابه ها حتی میتواند منجر به مرگ افراد گردد.
چرا نوشیدنی های انرژی زا خطرناکند؟
یکی از دلایل خطرناک بودن این نوشابه ها، وجود کافئین زیاد در آنها می باشد. هر اونس(حدود 30 گرم)کولا حاوی 5/4 میلی گرم کافئین می باشد، در حالیکه نوشابه های انرژی زا حاوی 7/35 میلی گرم در هر اونس، کافئین دارند. در حالیکه برخی از نوشابه های انرژی زا حتی میزان کافئین موجود در آنها به 90 میلی گرم ویا 171 میلی گرم در هر اونس نیز می رسد!
سایر عوارض جانبی این نوشابه ها چیست؟
یکی دیگر از پیامد های ناشی از مصرف زیاد این نوشابه ها، افزایش فشارخون، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، آسیب دیدن کبد، و حتی مرگ افراد می تواند باشد. در زنان باردار، مصرف این نوشابه ها می تواند منجر به سقط جنین، کم شدن وزن جنین و یا حتی مرگ جنین شود. لازم به ذکر است افرادی که علاوه بر مصرف نوشابه های انرژی زا، الکل نیز مصرف می کنند چهار برابر بیشتر در معرض خطرات ناشی از آن می باشند.
چه تفاوت میان نوشابه های انرژی زا و نوشابه های ورزشی می باشد؟
در میان نوجوانان بویژه در میان دانش آموزان، نوشابه های انرژی زا ممکن است به جای نوشابه های ورزشی مصرف شوند. نوشابه های ورزشی حاوی کربوهیدراتها، مواد معدنی، الکترولیت ها و طعم دهنده ها می باشند و می توانند برای انجام بهتر تمرینات ورزشی سخت و طولانی مفید باشند، اگر چه آنها نیز دارای مضراتی از قبیل افزایش وزن و پوسیدگی دندانها می باشند و نباید آنها را در مواردی مانند انجام تمرینات بدنی سبک و ساده مصرف نمود، در چنین مواردی استفاده از آب ساده، بهترین و مفیدترین نوشیدنی برای رفع تشنگی و عطش به هنگام ورزش کردن می باشد.
در نوشابه های انرژی زا چه موادی به کار رفته است؟
نوشابه های انرژی زا علاوه بر دارا بودن کافئین زیاد، معمولا ً دارای برخی محرک های گیاهی و غیر مجاز می باشند که می توانند سبب افزایش ضربان قلب شده و با برخی از دارو های ضد افسردگی تداخل پیدا کرده و اثرات سوء ایجاد کنند. این نوشابه ها حاوی قند فراوان و بدون هیچ نوع ماده مغذی و ارزشمند بوده و نمی توانند سبب باز دهی بهتر در انجام تمرینات ورزشی می باشند.
سخن آخر
نوجوانان و جوانان بویژه دانش آموزان به هنگام انجام فعالیت های ورزشی و برای رفع تشنگی خود از آب استفاده کنند، زیرا مصرف این نوشابه های انرژی زا نه تنها مفید نمی باشد بلکه سبب بروز بیماریهای قلبی، دیابت وسایر بیماریها می شود. محققان معتقدند مصرف به اندازه کافئین ( حدود 200 تا 300 میلی گرم) مضر نمی باشد اما کافئین بیش از حد مجاز، دارای اثرات سوء وزیانبار می باشد؛ بنابر این بهترین راه برای افزایش انرژی بدن، داشتن رژیم غذایی مناسب و سالم، ورزش منظم و خواب کافی ( 7 تا 8 ساعت در شب )می باشد.
منبع : سایت web MD
مترجم : نوری فرد