مقالات >> تغذیه >> میوه ها و سبزیجات >>
زردآلو میوه ای هسته دار و تقریبا شبیه هلو اما کمی کوچکتر از آن است. پوست این میوه پرز دار و به رنگ پرتقالی طلایی است. این میوه برای آبگیری مناسب نمی باشد. اما میتوان آنرا با آب سایر میوه ها مخلوط کرد.
از زمانهای بسیار قدیم میوه، روغن و گل زردآلو در داروسازی و درمانهای پزشکی مورد استفاده قرار میگرفته است. از مغز هسته زردآلو روغنی بدست میآید که شبیه روغن بادام بوده و از آن در داروهای آرامبخش و همچنین به عنوان داروی مسکن و ضداسپاسم در گرفتگیهای عضلانی استفاده میشود. از این روغن همچنین در بهبودی زخمها، دفع کرمک و به عنوان تقویتکننده سلامت عمومی بدن استفاده میشود.
کمخونی: زردآلو به علت دارا بودن آهن فراوان، یکی از مواد غذایی بسیار مفید برای افراد مبتلا به کمخونی میباشد. این میوه به علت داشتن مقادیری مس، دسترسی بدن به آهن را آسانتر میکند. مصرف فراوان زردآلو میتواند با افزایش هموگلوبین در بدن، برای زنان در دوره قاعدگی و بعد از آن بسیار مفید باشد.
یبوست: میوه زردآلو به علت داشتن پکتین و سلولز، میوهای ملین بوده و برای رفع یبوست بسیار مفید است. سلولز موجود در زردآلو سبب تقویت حرکات روده میشود و از طرفی پکتین موجود در این میوه با جذب آب سبب افزایش حجم مواد دفعی و در نتیجه آسانی عمل دفع می شود.
هضم: خوردن زردآلو قبل از غذا، به هضم غذا کمک میکند و برای سیستم گوارش بدن مفید است.
بینایی: میوه زردآلو به علت داشتن بتاکاروتن فراوان (بویژه زردآلوی خشکشده) در تقویت و بهبود بینایی مؤثر است، زیرا کمبود ویتامین A در بدن منجر به شبکوری و یا ضعیف شدن دید چشم میشود.
تب: با مخلوط کردن کمی زردآلو، عسل و آب معدنی، ترکیبی بدست میآید که در کاهش تب مؤثر است.
مشکلات پوستی: آب زردآلوی تازه برای بیماریهای پوستی مانند اگزما، آفتاب سوختگی و یا خارشهای پوستی مناسب بوده و سبب تسکین میشود.
کاهش وزن: با خوردن چند عدد میوه زردآلو، علاوه بر تأمین مواد مغذی و مفید برای بدن، احساس سیری کرده و در نتیجه ولعی برای خوردن هله هوله پیدا نمیکنید، بنابراین میزان کمتری کالری دریافت کرده که این امر به نوبه خود سبب کاهش وزن میگردد.
تقویت سیستم ایمنی: لیکوپن موجود در زردآلوآنتیاکسیدانی بسیار قوی میباشد که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه حفظ سلامت جسم میشود.
جلوگیری از بیماریهای قلبی، کاهش «کلسترول بد»، پیشگیری از سرطان: تحقیقات حاکی از آن است که زردآلو در مقایسه با سایر میوهها بالاترین میزان از انواع کاروتنوئیدها میباشد. لیکوپن موجود در زردالو یکی از انواع کاروتنوئیدهاوآنتیاکسیدان بسیار قوی است. بطور کلی کاروتنوئیدها آنتی اکسیدانهایی هستند که در جلوگیری از بیماریهای قلبی و سرطان مؤثر بوده و همچنین سطح «کلسترول بد» را در بدن کاهش میدهند.
نکاتی در مورد مصرف زردآلو:
زردآلوها رامعمولاً زمانی می چینند که هنوز به طور کامل نرسیدهاند و سفت میباشند. زردآلوی نرسیده اغلب زردرنگ و سفت است. زمانی که زردآلو کاملاً رسیده میشود، به رنگ نارنجی-طلایی در آمده و نرم میشود. زردآلوی رسیده شده معمولاً به مدت 3 تا 4 روز در یخچال میماند. زردآلوی بسیار رسیده حالت نرم و له شده دارد..
زردآلوی تازه حاوی مقادیری اگزالات میباشد، بنابراین افرادی که مبتلا به سنگ کلیه بوده چندان مناسب نبوده و در مصرف آن نباید زیاده روی کنند.
زردآلوی خشک شده حاوی مقادیری ترکیبات سولفور مانند دی اکسید سولفور می باشد. بنابراین افرادی که مبتلابه آسم می باشند در مصرف آن احتیاط نمایند . زیرا ممکن است عوارضی در آنها ایجاد کند. در حالی که از میوه تازه زردآلو فقط در فصل تابستان میتوان استفاده کرد، اما زردآلوی خشک شده در سرتاسر سال در دسترس است؛ ماندگاری زردآلوی خشکشده بسیار بیشتر بوده و میتوان از آن به عنوان یک میانوعده سالم و مغذی استفاده کرد.
زردآلوی خشکشده در مقایسه با زردآلوی تازه از مواد مغذی بیشتری برخوردار میباشد و از طرفی دارای کربوهیدرات بیشتر میباشد.
برای اینکه ماندگاری زردآلوی خشکشده بیشتر و رنگ آن درخشانتر شود، از مادهای به نام سولفیت استفاده میکنند، بنابراین افرادی که نسبت به این ماده حساسیت دارند، باید از مصرف آن اجتناب نمایند. افراد مبتلا به آسم حساسیت بیشتری نسبت به سولفیت دارند. زردآلوهای خشک شدهای که برای ماندگاری آنها از سولفیت استفاده نشده رنگ تیرهتری دارند.
زردآلوی تازه و یا خشکشده را وارد رژیم غذایی روزانه خود کنید تا از مزایای فراوان آن در حفظ سلامتی و کنترل وزن بهره ببرید.
نگهداری زردآلوی خشکشده :
زردآلوی خشک شده را درون ظرف در بسته در درجه حرارت معمولی (درجه حرارت اتاق) میتوان نگهداری کرد. اگر زردآلوی خشک شده را بطور بسته بندی شده می خرید به تاریخ انقضای آن توجه داشته باشید.
منبع eating well