مقالات >> سلامت >> پوست،مو،ناخن >>
آيا افرادی كه دارای پوست تيره می باشند و يا قبلاً برنزه شدهاند نيازی به استفاده از ضد آفتاب ندارند؟ جواب اين سئوال خير می باشد. يعنی هر فردی موظف به استفاده از كرم ضد آفتاب با طيف وسيع می باشد حتی افرادی كه رنگ پوستشان بسيار تيره می باشد نيز زمانی كه مجبورند برای مدتی در بيرون و در زير آفتاب باشند بايد از آن استفاده كنند. هر فردی بدون در نظر گرفتن نژاد و رنگ پوست در معرض اثرات نامطلوب و زيانبار نور خورشيد می باشد. اين يك باور غير علمی است كه افراد تيره پوست نيازی به استفاده از ضد آفتاب ندارند حتی بُرنزه كردن پوست برای اينكه از ضد آفتاب استفاده نكنيم روش بسيار غلطی است و نمی تواند جايگزين استفاده از ضد آفتاب شود.
- يك باور غلط ديگر كه در مورد استفاده از ضد آفتاب وجود دارد اين است كه اگر ضدآفتابی، ضد آب (واترپروف) باشد لزومی به تجديد كردن آن نيست و می توان با يک بار استفاده چندين ساعت در آفتاب ماند، در حاليكه هيچ ضد آفتابی كاملاً ضد آب نيست و هر نوع ضد آفتابی را هر چند كه ضد آب است بايد هر چند ساعت كه معمول آن هر 2 ساعت می باشد تجديد كرد و هيچ نوع ضد آفتابی را نمی توان در طول روز يک بار به پوست بدن بزنيم و انتظار داشته باشيم كه پوستِ ما را برای تمام طول روز مصون نگه دارد حتی ضد آفتابهايی كه SPF بالايی در حد 50 دارند نيز حتماً بايد هر دو ساعت يک بار تجديد شوند مخصوصاً زمانی كه در آب هستيم و يا پوست ما زياد عرق می كند بايد زودتر از 2 ساعت آن را تجديد كرد.
- و اما باور غلط ديگری كه در مورد استفاده از ضد آفتاب وجود دارد اين است كه بعضی معتقدند اگر از يک ضد آفتاب مثلاً با SPF 30 استفاده كنند ميزان مصونيت اين ضد آفتاب دو برابر يک ضد آفتاب با SPF 15 می باشد. در حاليكه يک ضد آفتاب با SPF15 در حدود 93% از اشعة مضر خورشيد را جلوگيری می كند و يک ضد آفتاب با SPF 30 در حدود 97% مصونيت می دهد. يعنی تفاوت بين اين دو ضد آفتاب با يكديگر فقط در حدود چند درصد می باشد نه اينكه در حد دو برابر باشد.
يک ضد آفتاب با SPF 2 فقط 50% از اشعة مضر خورشيد را می تواند جلوگيری كند. بنابراين هميشه از ضد آفتابی استفاده كنيم كه SPF آن حداقل بين 15 تا 30 باشد. اين نكته را فراموش نكنيم كه يک ضد آفتاب با SPF 30 می تواند 97% از اشعه مضر نور خورشيد را جلوگيری كند. SPF علامت اختصاری می باشد و به معنی عامل يا ضريب حفاظتی در مقابل نور خورشيد است.
- باور غلط ديگر: بعضی معتقدند كه در روزهای ابری لزومی ندارد كه از ضد آفتاب استفاده كنند. در حاليكه ابرها نمی توانند مانع نفوذ اشعههای مضر نور خورشيد شوند. بنابراين حتی زمانی كه هوا ابری است ممكن است دچار آفتاب سوختگی شويم حتی زمانی كه در سايه به سر می بريم ممكن است دچار آفتاب سوختگی شويم چون نور خورشيد از روی آب، شن، برف و سيمان بازتاب می يابد و می تواند به پوست ما آسيب برساند، بنابراين استفاده از ضد آفتاب حتی زمانی كه در سايه به سر می بريم ضروری است.
نكاتی در مورد استفاده از ضد آفتاب
- 15 تا 30 دقيقه قبل از بيرون رفتن بايد ضد آفتاب را به پوست بزنيم برای آنكه كِرم جذب پوست شده و كارآيی خود را در مقابل آفتاب داشته باشد نياز به زمان 30-15 دقيقه را دارد. حتی الامكان سعی كنيم در بين ساعات 11 صبح تا 3 بعد از ظهر كه ميزان تابش نور آفتاب زياد است بيرون نباشيم و اگر مجبور به انجام كاری در بيرون می باشيم حتماً از كلاه لبهدار و لباسهای پوشيده و آستين بلند و عينك آفتابی استفاده كنيم و به ياد داشته باشيم كه ضد آفتاب با ورزش كردن، تعريق، شنا كردن و خشك كردن پوست با دستمال و يا حوله از بين می رود. بنابر اين لازم است كه هر 2 ساعت يک بار آن را تجديد كنيم حتی اگر ضد آفتاب، ضد آب (واترپروف) باشد.
- يک باور غلط در بين مردم اين است كه خشكی پوست باعث چين و چروک می گردد در حاليكه در واقع 90% از چين و چروک ها توسط اشعة UVA نور آفتاب بهوجود می آيد و نور خورشيد دشمن شمارة يک پيری زودرس پوست در مردان و زنان می باشد.
حال ببينيم چرا اشعة UVA اين قدر مضر می باشد. حتی زمانی كه به ميزان كمی در معرض تابش نور خورشيد قرار می گيريم اشعة UVA باعث فرسايش بافت محافظت كننده پوست (اپيدرم) و همچنين خراب شدن كُلاژن می گردد كه در نهايت منجر به بروز چين و چروک و شُل شدن و افتادگی پوست می شود. دانشمندان معتقدند چون اشعة UVA قادر است به عمقِ بافت محافظت كننده پوست نفوذ كند در نهايت باعث سرطان پوست می گردد.
اگر مايليد كه پوست خود را در برابر دو اشعة UVAو UVB محافظت كنيد از وجود اين مواد در كرم ضد آفتاب خود مطمئن شويد. دی اكسيد تيتانيوم (Titanium dioxide)، اكسيد روی (Zinc oxide) و آوبنزن (Avobenzone) و از ضد آفتابی استفاده كنيد كه ميزان SFP آن حداقل 15 باشد. ضد آفتاب را به ميزان كافی به پوست خود بزنيد زیرا اگر کمتر ازمیزان لازم باشد در حقيقت ميزان SPF آن را كاهش دادهايم بهطور مثال اگر از ضد آفتابی كه SPF15 دارد استفاده كنيم و آن را به ميزان كافی به پوست نمی زنيم مانند اين است كه از ضد آفتاب با SPF8 استفاده كردهايم.
- و اما نكتهای كه در مورد نور آفتاب بايد گفته شود اين است كه برای ساخته شدن ويتامينD در بدن، بدن ما نياز به نور آفتاب دارد كارشناسان معتقدند كه در معرض نور خورشيد قرار گرفتن حتی به اندازة چند دقيقه (10 دقيقه) در روز می تواند باعث ساخته شدن اين ويتامين در بدن گردد. حال آنكه بعضی افراد به قصد ساخته شدن ويتامينD در بدنشان ساعتها بدون استفاده از ضد آفتاب در آفتاب می مانند و به پوست خود آسيب رسانده و باعث آفتاب سوختگی و يا عوارض شديدتری می گردند.
منبع : سايت www.about.com Health's Disease and condition
مترجم : نوری فرد