مقالات >> تغذیه >> دانستنی های تغذیه >>
کوکا یا پپسی؟ این سوالی است که سالهاست مطرح شده و هم چنان نیز مطرح می شود!
تبلیغات رنگارنگی که هر کدام یکی از نامهای این نوشابه های ناسالم(اعم از رژیمی یا غیر رژیمی) را تبلیغ می کنند می آیند و می روند اما هیچ کدام به اثرات ناسالم ومضّراین نوشابه ها هرگز اشاره ای نمی کنند در حالیکه مصرف نوشابه های گازدار با کاهش تراکم استخوانی و استئوپروز در ارتباط می باشد؛ بسیاری از ما از این واقعیت کاملا ً آگاهی داریم اما علیرغم آن، هم چنان به مصرف این نوشابه های مضّر ادامه می دهیم، بدون این نوشابه های گازدار، پیتزا و یا سایر غذاها از گلوی ما پایین نمی رود! اگر واقعا ًبرای رفع تشنگی ازاین نوشابه های ناسالم استفاده می کنیم چندین جایگزین مناسب، وسالم و در دسترس وجود دارند که می توانند تشنگی شما را بر طرف کنند.
1- چای سبز
چای سبز با عطر و طعم های مختلف وجود دارد، اگر چای سبز را به صورت سرد شده استفاده کنیم می تواند جایگرین مناسبی برای انواع نوشابه های گازدار باشد. چای سبز در مقایسه با انواع کولاها نه تنها از کالری بسیار کمی برخودار است بلکه حاوی فواید زیادی نیز می باشد.
کارشناسان معتقدند چای سبز می تواند از بروز بیماریهای مانند: سرطان، بیماریهای قلبی، چاقی، فشار خون بالا ودیابت پیشگیری نماید. چای سبز به سبب دارا بودن آنتی اکسیدانهای فراوان سبب کاهش استرس می شود. با افزودن کمی عسل به جای شکر، از نوشیدن آن لذت ببرید.
2- شیر کم چرب و یا شیر سویا
اگر شما یکی از مصرف کنندگان دائمی این نوشابه های گازدار و نا سالم می باشید، احتمال اینکه دچار کمبود کلسیم شوید بسیار زیاد است ؛ زیرا تحقیقات نشان داده است نوشیدن انواع کولاها به سبب داشتن فسفات زیادمی تواند سبب برداشت کلسیم از استخوان شده که این امر منجر به کمبود کلسیم در بدن و کاهش تراکم استخوانی ( پوکی استخوان)می گردد. از این رو نوشیدن یک نوشیدنی خنک مانند شیر کم چرب و یا سویا شیر علاوه بر خنک کردن شما ، سرشار از کلسیم نیز می باشد. شیر هم چنین منبع غنی از پروتئین، ریبوفلاوین، و مواد معدنی ضروری برای بدن می باشد، از این رو شیر بسیار بهترو سالمتر از هر نوع نوشابه ی گازدار می باشد!
3- آب میوه های طبیعی و خنک
بسیاری از آب میوه های طبیعی زمانی که با یخ مخلوط می شوند نوشیدنی بسیار دلچسب و گوارایی می شوند که می توانند شما را سر حال و با نشاط سازند؛ این آب میوه ها نه تنها سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی می باشند بلکه به علت دارا بودن قند طبیعی می توانند انرژی بدن را برای چند ساعت متوالی تامین کنند، هم چنین به علت دارا بودن آنتی اکسیدان فراوان سبب کاهش استرس نیز می شوند. در واقع هیچ چیزی نمی تواند جایگزین این آب میوه های طبیعی و گوارا شود!
4- قهوه
برای اکثر مردم، قهوه همیشه یکی از نوشیدنی های دلچسب بوده است. قهوه اگر به مقدار متعادل خورده شود( حداکثر روزی 2 فنجان) نوشیدنی سالم و بی ضرر می باشد؛ البته اگر با شیر کم چرب و مقدار بسیار کمی شکر ترکیب شود سالمتر خواهد بود. قهوه نه تنها سبب پیشگیری از پوسیدگی دندان می شود بلکه خاصیت مُدرّ و ملین نیز دارد. کارشناسان معتقدند قهوه می تواند ضد دیابت، ضد نقرس و ضد حملات آسم نیز باشد. البته توجه داشته باشید که در نوشیدن قهوه زیاده روی نکنید و به دنبال راهی برای کم کردن کالری آن باشید!
5- چای سرد ice tea
آیس تی که در فروشگاهها به فروش می روند چندان سالم نمی باشند! اما شما می توانید خود در منزل این نوشیدنی را تهیه کنید. برای تهیه چای سرد، برای شیرین نمودن چای سرد یا از شکر مصنوعی بسیار کم استفاده کنید ویا بهتر آن است که از یک شیرین کننده طبیعی مانند عسل استفاده کرده و آن را شیرین نمائید و برای خوش عطر و طعم نمودن چای سرد می توانید از اسانس ها و یا طعم هایی مانند لیمو، هلو، نعنا، دارچین و یا وانیل استفاده کنید. چای سبز وسیاه هردو حاوی فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانهایی هستند که به حفظ و تقویت سلامت بدن کمک می کنند.
6-آب انواع سبزیجات تازه
آب انواع سبزیجات را جایگزین انواع کولاهای ناسالم کرده و از نوشیدن آنها لذت ببرید!
آب انواع سبزیجات مانند کرفس، هویج و...نه تنها سرشار از فیبر بوده بلکه حاوی انواع ویتامین ها ومواد معدنی مورد نیاز بدن می باشند و به حفظ سلامت بدن کمک می کنند.
7-آب
دانشگاه هاروارد اظهار نموده آب ساده یکی از سالم ترین نوشیدنیها می باشد. نوشیدن آب نه تنها سبب آبرسانی به بدن می شود بلکه به دفع مواد زائد و سمی از بدن کمک کرده و بدن را پاکسازی می کند. آب نه تنها سبب حفظ PHخون می شود بلکه سبب حفظ تعادل در میزان الکترولیت های بدن می شود.
مضّرات انواع نوشابه های گازدار –soda
این نوشابه های گازدار ممّلو از شکر مصنوعی همه جا هستند حتی اگر شما بخواهید چیز دیگری بنوشید باز این نوشابه های مضر جلوی چشمان شما هستند؛ این نوشابه ها در همه جا و قابل دسترس نیز می باشند در سوپر مارکتها، رستورانها وبسیاری از جاهای دیگر آنها را مشاهده می کنید. هر سال که می گذرد انواع و اقسام نوشابه های گازدار با نام مختلف و توسط تبلیغات وسوسه کننده واغواگر که توسط کارخانه های تولید کننده این نوشابه ها انجام می شود، وارد جامعه می شوند!
طعم شیرین این نوشابه های گازدار آن چنان وسوسه کننده است که یکی از اجزای ثابت رژیم های غذایی به حساب می آیند، اکثر افراد بویژه جوانان به نوشیدن این نوشابه ها نوعی اعتیاد پیدا کرده اند و شاید بتوانند مصرف آن را کم تر کنند اما هرگز نمی توانند بطور کامل به آن "نه" بگویند. اعتیاد پیداکردن نسبت به هر چیزی بد است حتی اگر این اعتیاد نسبت به نوشابه های گازدار باشد . نوشابه های گازدار تاثیرات مضر فراوانی بر سلامت بدن دارند:
• افزایش وزن و چاقی
نوشیدن روزانه 330 میلی لیتر نوشابه های شیرین می تواند منجر به افزایش وزن (حدود 448 گرم) در ماه شود. رابطۀ بین مصرف نوشابه های شیرین و افزایش وزن به قدری زیاد است که محققان اظهار می دارند در ازای نوشیدن هر نوشابۀ شیرین شده، احتمال ابتلا به چاقی و افزایش وزن 6/1برابر افزایش می یابد. بنابر اظهار محققان، مصرف زیاد این نوشابه های پر کالری و شیرین یکی از دلایل احتمالی در افزایش وزن افراد بوده وتا زمانی که این افراد نتوانند مصرف خود را کاهش دهند افزایش وزن در آنان هم چنان ادامه خواهد داشت.
• اثرات منفی نوشابه های شیرین بر روی کلیه ها
طی3 سال تحقیق بر روی بیش از 1000 نفر که دارای سابقه سنگ کلیه بودند واز درد های کلیوی رنج می بردند، محققان به این نتیجه رسیدند که افرادی که از خوردن نوشابه های گازدار و شیرین اجتناب می کردند دچار درد های کلیوی کمتری بودند نسبت به افرادی که نوشابه های شیرین را مصرف می کردند. این نوشابه ها به علت دارا بودن اسید فسفریک زیاد، اثرات مضّری بر روی کلیه ها دارند.
• پوسیدگی دندانها
اکثر نوشابه ها حاوی اسید فروانی می باشند و میزان اسید تیه (PH) برخی از آنها به 3 و یا حتی کمتر نیز می رسد. این اسید موجود در نوشابه ها می تواند سبب از بین رفتن مینای دندان ودر نتیجه ضعیف و حساس شدن دندان شده و در نهایت منجر به پوسیدگی دندانها می گردد. نوشیدن نوشابه های اسیدی در طولانی مدت می تواند منجر به ساییده شدن مینای دندان گردد؛ از این رو دندانپزشکان توصیه می کنند نوشابه ها توسط نی نوشیده شوند تا تماس کمتری با مینای دندان داشته باشند و از ساییده شدن مینای دندان جلوگیری شود، از طرفی دندانپزشکان توصیه می کنند بلا فاصله پس از نوشیدن نوشابه های شیرین، مسواک نزنند زیرا اسید موجود در دهان با مسواک زدن در تمام سطوح دندانها پخش و کشیده شده و در نتیجه باعث ساییدگی می شود.
• اثرات منفی نوشابه های شیرین بر روی کبد
طی تحقیقات که اخیراً انجام شده، نوشیدن نوشابه های گازدار و شیرین می تواند سبب آسیب دیدن کبد گردد. محققان اظهار می دارند افرادی که نوشابه های گازدار و شیرین را زیاد مصرف می کنند(به میزان 1 لیتر) احتمال ابتلا به کبد چرب در آنها 5برابربیشتر از سایر افراد می باشد. از طرفی نوشیدن حتی یک قوطی نوشابه بیشتر، می تواند علاوه بر آسیب رساندن به کبد منجر به بروز بیماریهای قلبی و دیابت گردد.
• مصرف نوشابه ها و بیماری آلزایمر
اسید موجوددر نوشابه های گازدار به حدی زیاد است که می تواند آلومینیم موجود در قوطی های آلومینیومی نوشابه ها را در خود حل کرده و در ننتیجه این آلومینیم با نوشیدن نوشابه ها وارد بدن افراد می شود؛ در تمام افراد مبتلا به آلزایمر، میزان بالایی از آلومینیم در مغز آنها دیده شده است، وجود فلزات سنگین در بدن می تواند منجر به بروز بیماریهای نورولوژیکی شود.
• ترشح بیش از حد انسولین
وجود شکر فروان در نوشابه های شیرین سبب می شود غده پانکراس، انسولین بیشتری ترشح کند که این امر خود منجر به کاهش و اُفت قند می شود ودر نتیجه سبب بروز نوعی رخوت و کسالت و حتی بی خوابی می گردد. از طرفی بالا رفتن ناگهانی قند و به دنبال آن ترشح بیش از اندازه انسولین و کاهش ناگهانی قند منجر به بروز بیماری دیابت وسایر عوارض احتمالی آن می گردد.
• کاهش پتاسیم خون
محققان دریافتند افرادی که روزانه 2تا9 لیتر از نوشابه های گازدار و شیرین استفاده می کنند دچار حالت رخوت وسستی، کاهش اشتها و هم چنین حالت تهوع می شوند. این حالات اساساً در اثر اُفت پتاسیم در خون ایجاد می شود که به آن "هیپوکالمیا" می گویند.
• استخوانهای شکننده و خطر ابتلا به "استئوپروز"
مصرف مداوم نوشابه های گازدار و شیرین ممکن است منجربه بروز "استئوپروز" شود بویژه در افرادی که مصرف این نوشابه ها را جایگزین شیر نموده اند. مصرف زیاد نوشابه ها بویژه در کودکان تاثیر منفی فوق العاده زیادی در رشد استخوانی آنها گذاشته و استخوانهای تازه رشد یافته آنها دچار کمبود کلیسم می شوند. محققان از نظر آماری اعلام کرده اند یک رابطۀ معکوس میان مصرف نوشابه های شیرین و میزان تراکم استخوانی بویژه در دختران جوان وجود دارد، هر چقدر میزان مصرف نوشابه ها بیشتر شود از تراکم استخوانها کاسته می شود و این امر منجر به بروز شکستگی های استخوانی در آینده می شود.
• نداشتن ارزش غذایی
نوشابه های گازدار حاوی ارزش غذایی قابل ذکری مانند: ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر، پروتئین ویا سایر مواد مغذی نمی باشند؛ بنابر این نوشابه ها نه تنها هیچ فایده ای برای بدن ندارند بلکه جایگزین سایر نوشیدنیهای سالمی مانند: آب، شیر، و آب میوه های طبیعی در رژیم غذایی افراد شده اند.
• افزایش فشارخون
کارشناسان بر این باورند که مصرف زیاد فروکتوز( نوعی قند که در نوشابه های گازدار و شیرین وجود دارد) می تواند منجر به افزایش فشار خون در افراد شود.
• افزایش کم آبی بدن
تقریباً تمام نوشابه های گازدار و شیرین ادرار آور بوده و سبب دفع آب از بدن می شوند ، بنابر این به جای آبرسانی به بدن آن را با کم آبی مواجه می کنند؛ در حالیکه بدن به مقادیر قابل توجهی آب نیاز دارد تا بتواند قند حاصل از این نوشابه ها را که وارد بدن شده است تجزیه کند بنابر این برای جبران آب از دست رفتۀ بدن به 8تا 12 لیوان آب نیاز دارید تا کم آبی بدن جبران شود.
اگر فکر می کنید با تغییر دادن ذائقۀ خود و استفاده از نوشابه های گازدار رژیمی به جای نوشابه های معمولی می تواند به سلامت شما کمک کند سخت در اشتباه می باشید زیرا مطالعات و تحقیقات اخیر نشان داده است نوشابه های رژیمی بهتر از نوشابه های معمولی نمی باشند زیرا این نوشابه ها به علت دارا بودن"اسپارتام"می توانند منجر به افسردگی ، بی خوابی، بیماریهای نورولوژیکی، وهم چنین افزایش خطر ابتلا به سایر بیماریها گردند.
چندین پیشنهاد برای ترک مصرف نوشابه های گازدار:
*نوشیدن آب را جایگزین نوشابه های گازدار کنید.
* اگر نوشیدن آب ساده چندان لذت بخش نمی باشد می توانید کمی آب لیمو ترش تازه به آن اضافه کنید.
* اگر شما به دنبال کربنات موجود در این نوشابه ها هستید ، می توانید آب معدنی گازدار را جایگزین کنید.
* همیشه یک بطری حاوی آب و یا آب معدنی گازدار همراه خود داشته باشید تا به محض هوس کردن یک نوشابه گازدار و شیرین، چیزی برای جایگزین کردن آن در دسترس داشته باشید.
نکات ازشمندی را که گفته شد به کار گیرید و از نتاج آن خود را بهره مند سازید.
منبع : سایت web MD
مترجم: نوری فرد