غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

8 / 10
از 6 کاربر
مقالات >> تغذیه >> دانستنی های تغذیه >>

غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

لخته شدن خون در وریدها می‌تواند منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامت بدن گردد. DVT یا همان ترومبوز وریدی در نتیجه لخته شدن خون در یکی از وریدهای بزرگ بدن که نوعاً در نواحی بازو، لگن، پشت ساق پا و یا ران قرار دارند، رخ می‌دهد. لختگی خون زمانی رخ می‌دهد که سیستم گردش خون فرد به خوبی کار نمی‌کند (مانند زمانی که فرد در هواپیما و در حال پرواز می‌باشد)، و یا زمانی که رگ‌های خونی دچار آسیب شده‌اند.

اگر لخته شدن خون در ریه‌ها رخ دهد منجر به آمبولی ریوی و در نهایت مرگ می‌شود. عوامل خطرزایی که می‌توانند منجر به لخته شدن خون شوند عبارتند از چاقی، حاملگی، ژنتیک، سرطان و مصرف استروژن. علائم لخته شدن خون شامل ورم کردن ناحیه‌ای که خون لخته شده، احساس گرما و سرخ شدن پوست می‌باشد.

ویتامین K

محققان معتقدند که غذاهای ویتامین K فراوان ممکن است اثر منفی بر عملکرد((وارفارین)) داروی رقیق کننده خون در بدن داشته باشند. بنابراین توصیه می شود در مصرف مواد غذایی مانند اسفناج، بروکلی، شلغم، پیاز، کاهو، کرفس، کلم، ریواس جانب اعتدال را رعایت نمایید بویژه افرادی که داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند.

غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

سیر و زنجبیل

اگر از افرادی هستید که احتمال ابتلا به ترومبوز وریدی (DVT) در شما بالا می باشد می توانید با مصرف غذاهای پیشگیری کننده از بروز این حالت جلوگیری کنید. این مواد غذایی عبارتند از سیر، زنجبیل، ویتامین E  ، آبلیمو ترش.

 غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

میوه، ماهی ، سبزیجات

تحقیقات نشان داده است افرادی که مصرف میوه و سبزیجات در آنها بسیار زیاد می باشد احتمال بروز DVT در آنها 40تا 50% کاهش می یابد. از طرفی افرادی که مصرف ماهی را به یک یا چندبار در هفته افزایش داده اند احتمال لختگی خون در آنها 30-40 % کاهش پیدا می کند

غذاهای پیشگیری کننده از لخته شدن خون

چربی و گوشت

تحقیقات انجام شده حاکی از آن است افرادی که مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فراوری شده سوسیس، کالباس و... در آنها بالا می باشد احتمال بروز DVT  در آنها 10 تا 20% افزایش می یابد. این احتمال وجود دارد که چربیهای حاوی چربیهای اشباع شده می توانند از عوامل ایجاد کننده لخته شدن خون در رگها باشند. اگر در موقعیتهایی قرار می گیریم که احتمال بروز لختگی خون افزایش پیدا می کند (پرواز با هواپیما) بهتر است غذاهایی که دارای امگا 3 فراوان و ویتامین E  می باشند مصرف کنید مانند ماهی، انواع مغزها (گردو، فندق و پسته و بادام و...)، آوکادو، تخم آفتابگردان همچنین مصرف منیزیم، ویتامین  c و فیتوکمیکال ها را نیز افزایش دهید.

توصیه‌هایی در مورد رژیم غذایی:

برای کاهش دادن احتمال بروز ترومبوز وریدی (DVT) در طول زندگی خود، سعی کنید توصیه‌هایی را که در مورد رژیم غذایی داده شده به کار گرفته و عمل نمایید. برای افزایش دادن مصرف میوه و سبزیجات سعی کنید روزانه در هر وعده غذایی حتماً میوه و سبزیجات نیز داشته باشید. تا جایی که امکان دارد مصرف گوشت قرمز را کاهش داده و به جای آن از گوشت‌های حاوی چربی کمتر مانند مرغ، بوقلمون، ماهی استفاده کنید. اگر مجبور به مصرف گوشت قرمز هستید سعی کنید گوشتی را خریداری کنید که حداقل چربی را دارا باشد تا بدین ترتیب چربی‌های اشباع‌ کمتری راوارد بدن خود کنید.اگر از ماهی و انواع غذاهای دریایی استفاده نمی‌‌کنید، از مکمل‌های روغن ماهی به میزان ۵ تا ۱۰ گرم در روز استفاده کنید. اسیدهای چرب امگا-۳ موجود در روغن ماهی مانند رقیق‌کننده طبیعی خون عمل می‌کنند و علاوه بر آن احتمال بروز لخته شدن خون در وریدها را کاهش داده و یا اثرات منفی آن را کم می‌کنند.

پیشگیری از بروز DVT

سعی کنید میزان نیاز روزانه بدن به آب را تأمین کرده و آب فراوان بنوشید، به‌ویژه زمانی که قصد سفر با هواپیما را دارید و از مصرف نوشابه های الکلی خودداری ورزید..

قبل از پرواز با هواپیما و همچنین در طول پرواز، مصرف گوشت قرمز، لبنیات، چربی‌ها و شکر را محدود نمایید، بهتر است وعده غذایی سبک و آسان هضم متشکل از ماهی، سبزیجات تازه و میوه داشته باشید.
سعی کنید در طول پرواز، خواب طولانی نداشته باشید و به بدن خود حرکت دهید، سعی کنید از روی صندلی خود بلند شده، بایستید و کمی در راهروی ما بین صندلی‌ها راه بروید.

پاهای خود را صاف و نزدیک هم نگه دارید و آنها را روی همدیگر نیندازید، زمانی که پاها را روی هم می‌اندازید در واقع جریان خون در پاها در نقطه‌ای که آنها روی هم قرار گرفته‌اند دچار مشکل می‌شود.
اگر امکان ایستادن بر روی صندلی خود در هواپیما نمی‌باشد سعی کنید در همان حالت نشسته، اندام‌های خود را حرکت دهید و کمی ورزش کنید. می‌توانید پاهای خود را (از مچ به پایین) حرکت‌های دورانی بدهید و تا جایی که می‌توانید زانوان خود را بلند کرده و تا جایی که امکان دارد بالا ببرید.
قسمت بالای پا (ران) را از روی صندلی بلند کرده و حرکت دهید و حالت کششی به آن بدهید طوری که این کشش را در قسمت پشت ساق پا حس کنید. صاف نشسته و کتف‌های خود را به حالت چرخشی و جلو و عقب حرکت داده و آن را ورزش دهید.

تمام اندام‌های بدن خود را به حالت شل درآورده و گردن خود را به راست و چپ حرکت دهید، در همان وضعیت که نشسته‌اید به جلو خم شده و دوباره به عقب برگردید.

سعی کنید در طول پرواز لباس راحت پوشیده و از پوشیدن لباس‌‌های تنگ خودداری شود.
نکتــه: سعی کنید قبل از پرواز و در طول پرواز آرامش داشته باشید، زیرا استرس می‌تواند احتمال بروز لخته شدن خون را افزایش دهد. قبل از پرواز حتماً با پزشک خود مشورت کنید و در صورت اطمینان از سلامت خود با هواپیما پرواز کنید.

منبع:yahoohealth

 

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :