مقالات >> تغذیه >> پوست،مو،ناخن >>
1. مصرف پروتئین به اندازه کافی
ناخن ها عمدتاً از پروتئینی به نام "کراتین" ساخته می شوند و اگر رژیم غذایی روزانه افراد کم پروتئین باشد ناخن ها شکننده ونازک شده و سرعت رشد ناخن ها کم می شود.
رژیم غذایی نامناسب و عاری از پروتئین سبب بروز خطوط سفید رنگی بر روی ناخن می شود. تغییر شکل و هلالی شدن ناخن ها نیز می تواند در اثر کمبود پروتئین در بدن باشد. پروتئین به مقدار فروان در بسیاری از مواد غذایی بویژه در مواد غذایی گوشتی وجود دارد و اگر رژیم غذایی روزانه ما حاوی مواد گوشتی باشد پروتئین بدن تامین شده و نیازی به مصرف پروتئین اضافی نمی باشد زیرا مصرف بیش اندازه پروتئین نیز می تواند سبب بروز بیماریهای دیگر شود.
2. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C
کمبود ویتامین C در بدن می تواند منجر به تغییر شکل ناخن ها و کاهش رشد آنها شود. از طرفی وجود ویتامین C در بدن موجب افزایش جذب آهن از مواد غذایی می شود. به منظور افزایش دادن اثرات مفید ویتامین C در بدن، می توانید مواد غذایی حاوی ویتامین C را با مواد غذایی حاوی ویتامین E مصرف کنید زیرا ویتامین E نیز یکی دیگر از ویتامینهایی است که در سالم بودن رشد ناخن ها موثر است. ویتامین E سبب بهتر شدن گردش جریان خون شده و در نتیجه عمل اکسیژن رسانی به ناخن ها بهتر انجام می شود و این امر به نوبه خود سبب تقویت و رشد بهتر ناخن ها می گردد. ویتامین C و ویتامین E مکمل یکدیگر بوده و اگر با هم مصرف شوند اثرات مفید هم را تقویت می کنند.
3. مصرف مواد غذایی سر شار از ویتامین های گروه B
ویتامین B7 (بیوتین) در تقویت و محکم کردن سُم حیواناتی مانند اسب نقش موثری دارد و از آن جایی که سُم حیوانات نیز از ماده ای به نام "کراتین" ساخته می شود و این ماده در ساختمان ناخن های انسان وجود دارد بنابراین مصرف مکمل های حاوی"بیوتین" می تواند بطور چشمگیری سبب افزایش رشد ناخن ها و تقویت و محکم شدن آنها گردد و از نازکی و شکسته شدن آنها جلوگیری می کند. محققان سوییسی در تحقیقی دریافتند گروهی از زنان که ناخن های نازک و شکننده داشتند در یک دورۀ 6 ماهه که روزانه 5/2 میلی گرم بیوتین مصرف می کردند، ناخن های آنها تا 25% محکم تر شده بود. سایر ویتامین های گروه B مانند ویتامینB12 نیز در سلامت و رشد ناخن ها موثر است و کمبود ویتامینB12 می تواند سبب خشکی بیش از حد ناخن ها و تیره شدن و تغییر شکل آنها شود. از طرفی تغییر شکل نوک ناخن ها می تواند در اثر کمبود یک ویا گروهی از ویتامین های B شود.
4. داشتن رژیم غذایی حاوی روی (zinc)
مادۀ روی یکی از عناصرمهم در تشکیل ناخن و سلامت آن می باشد. عنصر روی نقش مهمی در سنتز پروتئین داشته و وجود آن در رشد و سلامت بافتهای بدن ضروری است. بنابر این کمبود روی در بدن بر رشد و سلامت ناخن ها تاثیر می گذارد. عنصر روی که برای جذب بهتر به ویتامین B6 نیاز دارد در مواد غذایی مختلفی وجود دارد؛ بهترین منابع حاوی روی شامل گوشت قرمز، گوشت سفید( مرغ و ماهی و سایر پرندگان)، و صدف خوراکی می باشد. عنصر روی در مواد غذایی که منشأ گیاهی دارند نیز یافت می شود مانند انواع مغزها( گردو، بادام و...) ، غلات و حبوبات که البته جذب آنها(روی حاصله از مواد گیاهی) به راحتی در بدن صورت نمی گیرد اما جو از جمله غلاتی است که روی موجود در آن براحتی جذب بدن می شود.
5. داشتن رژیم غذایی حاوی آهن
کمبود آهن در بدن می تواند سب خشکی و شکننده شدن ناخن و هم چنین تغییر شکل یافتن و بد فُرم شدن آن گردد. کمبود آهن از رایج ترین کمبود های تغذیه ای در زنان می باشد بویژه در زنانی که دورۀ قاعدگی در آنها طولانی و شدید می باشد و یا در زنان باردار و زنانی که تازه زایمان نموده اند، این کمبود شدیدتر می باشد. هم چنین افراد گیاهخوار و افراد دونده که lمسافتهای طولانی را می دوند بیشتر در معرض کمبود آهن قرار دارند. برای جلوگیری از کمبود آهن می توان غذاهای سرشار از آهن مانند: انواع میوه های خشک شده، زرده تخم مرغ، جگر، گوشت قرمز کم چربی، صدف خوراکی، گوشت مرغ و ماهی و سایر پرندگان ،ماهی سالمون، ماهی تُن و انواع دانه ها و غلات را مصرف نمود.
چهار ماده غذایی موثر و مفید در سلامت و رشد ناخن ها:
4 نوع ماده غذایی که در زیر به آنها اشاره می شود می توانند در داشتن ناخن هایی زیبا و سالم و محکم به شما کمک کنند.
√ نخود سبز
نخود سبز اگر چه از نظر اندازه کوچک می باشد اما دارای ارزش تغذیه ای زیادی است. و اگر به رژیم غذایی روزانه اضافه شود سبب تقویت و سلامت ناخن ها می گردد. نخود سبز حاوی پروتئین زیادی بوده و به نظر می رسد می تواند در تقویت و استحکام ناخن هاو تسریع کردن سرعت رشد آنها موثر باشد. نخود سبز هم چنین حاوی بتاکاروتن، ویتامینCوآهن می باشد. نخود فرنگی را می توان به صورت تازه، کنسرو شده، خشک شده و یا فریزری استفاده کرد.
√ جوانۀ گندم
با افزودن جوانۀ گندم به رژیم غذایی روزانۀ خود که حاوی ارزش غذایی فراوانی می باشد، می توانید به سلامت و تقویت ناخن های خود کمک کنید. جوانۀ گندم یکی از بهترین منابع حاوی ویتامین E بوده و از پروتئین و عنصر روی نیز برخوردار است. جوانۀ گندم هم چنین منبع غنی از ویتامین B6 بوده که این ویتامین به جذب روی از روده ها کمک می کند. جوانۀ گندم را می توان به انواع خوردنیها اضافه کرد، مثلاً می توانید آنرا به سالاد و یا برخی نوشیدنیها، پن کیک، خمیر نان اضافه کرد و مصرف نمود. نگه داشتن جوانۀگندم برای چند روز، سبب گندیده شدن آن می شود بنابر این سعی کنید آنرا در ظرف در بسته ، در جای خنک و فاقد نور و جای خشک نگهداری کنید تا از فساد آن جلوگیری شود.
√ تخم مرغ
تخم مرغ حاوی مقادیر زیادی پروتئین می باشد که در سلامت و استحکام ناخن ها موثر است. از طرفی ، پروتئین موجود در تخم مرغ سریع جذب بدن می شود و به همین دلیل است که اکثر ورزشکاران و بدنسازان از تخم مرغ به عنوان یک ماده غذایی طلایی که پروتئین آن سریع جذب می شود، استفاده می کنند. پروتئین موجود در دانه های سویا ، پروتئین موجود در آب پنیر و سفیدۀ تخم مرغ بهتر از سایر مواد غذایی پروتئین دار هضم و جذب می شوند و می توان گفت که ارزش بیولوژیکی تخم مرغ و میزان جذب پروتئین آن 100 باشد بدین معنا که پروتئین آن 100درصد جذب بدن می شود؛ علاوه براین تخم مرغ حاوی مواد مغذی می باشد که در سلامت ناخن ها موثر است، این مواد مغذی عبارتند از : آهن، ویتامینB7، ویتامینB12 ، ویتامینAوEعلاوه بر همه اینها، تخم مرغ از جمله مواد غذایی است که به هر حالت پخته شود (نیمرو، عسلی، آبپز) خوشمزه بوده و ارزش آن را دارد که وارد رژیم غذایی روزانه شود.
√ ماهی سالمون
ماهی سالمون سرشار از ویتامینB12بوده و می تواند در جلوگیری از خشکی ناخنها و تغییر شکل آنها موثر باشد. ماهی سالمون نه تنها سبب نرمی و لطافت پوست می شود بلکه به استحکام ناخن ها نیز کمک می کند . ماهی سالمون علاوه بردارا بودن مقادیر زیادی پروتئین از ویتامین B12زیادی برخودار می باشد؛کمبود ویتامین B12 در بدن می تواند منجربه خشکی بیش از حد ناخن، تغییر شکل ناخن ها و هم چنین تیرگی آنها شود.
منبع: سایتweb MD
مترجم: نوری فرد