نشانه های قاتل خاموش در خانمها

7 / 10
از 15 کاربر
مقالات >> سلامت >> سرطان >>

نشانه های قاتل خاموش در خانمها

نشانه های قاتل خاموش در خانمها

تحقیقات انجام شده نشان می دهد  سرطان تخمدان از لوله های فالوپ شروع  شده و سپس به سمت تخمدان ها حرکت می کند، تخمدانها همان جایی است که تخمک گذاری انجام شده و منبع اصلی ترشح هورمانهای جنسی زنانه ، استروژن و پروژسترون هستند. سرطان تخمدان اگر در همان مراحل اولیه  تشخیص داده شود، به نتایج امیدوار کننده ای میرسد.

علائم سرطان تخمدان

  • نفخ کردن  و یا فشار در ناحیه شکم
  • احساس درد در ناحیه شکمی یا لگن
  • احساس پری در ناحیه شکم بلافاصله بعد از وعده های غذایی
  • تکرر ادرار

البته علائم ذکر شده می تواند بر اثر شرایط مختلف ایجاد شود. و همیشه وجود این علائم نشاندهنده ابتلا به سرطان نمی باشد. اما اگر این علائم به مدت چنین هفته تداوم پیدا کرد باید با پزشک متخصص مشورت کرد.

احتمال ابتلا به سرطان در زنانی که یکی از بستگان نزدیک آنها (مادر، خواهر، خاله و....) به سرطانهای تخمدان، سینه و کولون متبلا شده، بیشتر است. محققان معتقدند داشتن زمینه های ژنتیک در سرطان تخمدان به میزان  10 درصد احتمال ابتلا را بالا می بردو این ژن با سرطان سینه مرتبط میباشد.زنانی که دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه و تخمدان هستند باید بیشتر مراقب بوده و از معاینات سالانه غفلت نورزند.

یکی از فاکتورهای خطرزا در  سرطان تخمدان سن می باشد. احتمال ابتلا به این سرطان با افزایش سن و نزدیک شدن به دوران یائسگی افزایش می یابد. هورمون درمانی پس از یائسگی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.  زنانی که در دوران یائسگی از هورمون استروژن بدون هورمون پروژسترون به مدت حداقل 5 تا 10 سال استفاده کرده اند، خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده اند.

فردی که دچار سرطان بافت مخاطی تخمدان شده شانس زنده ماندن او حدودا 5 سال می باشد که بین 90% تا 17% متغیر است و بستگی دارد که در چه مرحله ای سرطان تشخیص داده شده باشد. در مورد تومورهای خوش خیم بافت مخاطی تخمدان شانس زنده ماندن بین 97% تا98% میباشد.

برای تشخیص سرطان تخمدان عمل جراحی انجام می شود تا میزان پیشرفت آن مشخص گردد. جراحی اولین مرحله از درمان میباشد. هدف از جراحی برداشتن تمامی بافت های آلوده به سلولهای سرطانی میباشد که ممکن است شامل برداشتن یک تخمدان و بافتهای نزدیک به آن باشد. البته در مواردی که سرطان پیشرفت کرده باشد پزشک ناچار به برداشتن هر دو تخمدان همراه با بافت رحم می شود.

پس از جراحی شیمی درمانی انجام میشود تا سلولهای احتمالی بجا مانده را مورد هدف قرارداده و از بین ببرد. شیمی درمانی می تواند از طریق خوردن داروها باشد و یا از طریق تزریق مستقیم در ناحیه شکم. زنانی که تومورهای خوش خیم در تخمدان دارند معمولا نیازی به شیمی درمانی ندارند مگر در مواردی که پس از جراحی تومورها مجددا رشد کنند.

محققان به دنبال یافتن روشی هستند که بتوانند رشد  سرطان تخمدان را متوقف کنند. برخی از داروها می توانند فرایند خون رسانی به تومورها رامتوقف کرده و در نتیجه سبب کوچک شدن تومورها و متوقف کردن رشد آنها می شوند.

زنانی که بعلت ابتلا به سرطان تخمدان، تخمدانهای آنها برداشته شده، ترشح هورمون استروژن دربدن آنها متوقف میشود و این امر سبب یائسگی زودرس می شود هر چند که بیمار هنوز به سن یائسگی نرسیده باشد. کاهش هورمون استروژن از طرفی می تواند سبب بروز استئوپروز (پوکی استخوان) شود. بنابراین لازم است که پس از عمل جراحی حتما معاینات پزشکی دوره ای داشته باشند. و چاقی یکی دیگر از عوامل خطرزای ابتلا به سرطان تخمدان می باشد. شانس زنده ماندن در زنان چاق مبتلا به سرطان تخمدان کمتر است از زنان غیر چاق مبتلا به سرطان. هر چه میزان اضافه وزن بیشتر باشد شانس زنده ماندن کاهش می یابد،

با دو روش می توان احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را با استفاده از آزمایشهای تشخیص امراض زنانه بررسی کرد. انجام آزمایش خون و بررسی میزان سطح پروتئین 125 – CA . و روش دیگر معاینه تخمدانها با روش اولتراسوند می باشد. متاسفانه هنوز روشی برای پیشگیری ازبروز این سرطان کشف نشده و تنها راه همان بررسی ها و معاینات منظم پزشکی توسط  پزشک متخصص زنان می باشد.

آزمایشات تصویری مانند اولترا سوند و سی تی اسکن می تواند در تشخیص توده های تخمدان موثر باشد اگرچه این نوع اسکنها نمیتواند سرطانی بودن توده رامشخص کند. اگر این توده ها مشکوک به سرطانی بودن باشد، مرحله بعدی انجام جراحی برای برداشتن بافتهای مشکوک می باشد و مرحله بعدی انجام بیوپسی بافت برداشته شده برای تشخیص سرطانی و یا غیر سرطانی بودن بافت مورد نظر میباشد.

نشانه های قاتل خاموش در خانمها

با همان جراحی اولیه می توان متوجه شد که سرطان تخمدان تا چه حد پیشرفت کرده است:

-         یک تخمدان و یا هر دو درگیر شده اند

-         به رحم و سایر اندامهای نزدیک دیگرسرایت کرده یا نه

-         به غدد لنفاوی و یا اندامهای شکمی سرایت کرده یا نه

-         به سایر اندامهای دورتر مانند ریه ها و یا کبد سرایت کرده یا نه

-         سرطانهای تخمدان اکثرا از نوع سرطان در بافت مخاطی تخمدان می باشد. در این موارد تومورهای بدخیم و خطرناک در سلولهای بافت مخاطی تخمدان بوجود می آید. بعضی از این تومورهای مخاطی سرطانی نیستند و به عنوان تومورهای خوش خیم شناخته می شوند. این نوع تومورها رشد آهسته تری داشته و خطر آنها نیز کمترمی شود

احساس خستگی داشتن یکی از عوارض معمول و شایع پس از عمل جراحی و گذراندن دوره های درمانی می باشد. شروع یک برنامه ورزشی منظم می تواند یکی از بهترین راهها برای بازیابی انرژی بوده و حس سرزندگی و شادابی به فرد بدهد.

شانس ابتلا به سرطان تخمدان در زنانی که زایمان داشته اند کمتر است نسبت به زنانی که بچه ای به دنیا نیاورده اند. هر بارداری شانس احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد و شیردهی هم می تواند تا حد زیادی از احتمال ابتلا به سرطان تخمدان بکاهد.

سرطان تخمدان در بین زنانی که قرصهای ضد بارداری استفاده می کنند کمتر می باشد. ریسک ابتلا به سرطان تخمدان در بین زنانی که بمدت حداقل 5 سال از قرص های ضد بارداری استفاده کرده اند کمتر است نسبت به زنانی که هرگز قرص ضدبارداری استفاده نکرده اند. محققان معتقدند همانگونه که در بارداری تخمک گذاری انجام نمیشود قرصهای ضد بارداری نیز مانع تخمک گذاری می شوند و این امر می تواند بدن را در برابر سرطان تخمدان محافظت کند.

علاوه بر قرصهای ضد بارداری بستن لوله های رحمی هم می تواند ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد. از طرفی عمل هیسترکتومی که همان برداشتن رحم می باشد، ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.

در زنانی که سابقه ژنتیک ابتلا به سرطان تخمدان را دارند شانس ابتلابه این بیماری افزایش می یابد. از این رو برداشتن تخمدانها قبل از ابتلا به سرطان می تواند یک راه حل باشد. در زنان 40 سال ، عمل هیسترکتومی میتواند انجام شود.

محققان معتقدند رژیم غذایی کم چربی می تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان موثر باشد. زنانی که حداقل 5 سال رژیم غذایی کم چرب داشتند شانس ابتلا به سرطان

درآنها کاهش یافته بود.

منبع:  webmd     

 

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :